Groener gras: Het verhaal van yoghurt met een missie.

In onze voortdurende zoektocht naar kwalitatieve producten, kwamen we terecht bij ‘Ferme de la Warde’. Sinds enkele jaren onze vaste yoghurtleverancier.

Hun aanpak is gebaseerd op een sterk verlangen om hun bedrijfsmodel te veranderen om het duurzamer en veerkrachtiger te maken.

Video afspelen

Gezonde voeding, gezonde koeien

Hun koeien krijgen een dieet op basis van gras en granen, zoveel mogelijk geproduceerd op hun boerderij. Op deze manier konden ze afstappen van een systeem op basis van maïs aangevuld met geïmporteerde soja.

Om melkkoeien te krijgen die beter bestand zijn tegen ziekten en beter aangepast zijn aan dergelijk dieet, kozen ze ervoor om hun Holstein kudde te kruisen met de rassen Montbéliarde en Rouge Flamande (een uitzonderlijk ras afkomstig uit het noorden van Frankrijk).

Biodiversiteit als bondgenoot

Alle percelen in de buurt van de boerderij worden nu gebruikt voor begrazing. Dit doen ze volgens een systeem van wisselbegrazing. Dit wil zeggen dat de weilanden onderverdeeld worden in aparte percelen.

De koeien blijven 1 dag op het perceel waar ze naar hartenlust kunnen grazen. De daaropvolgende dag verhuizen ze naar een volgend perceel. Zo krijgen de koeien elke dag vers en lekker gras en krijgt elk perceel 20 tot 40 dagen rust om het gras terug te laten groeien en om terug volledig te herstellen.

Om de biodiversiteit op hun weilanden te bevorderen en het welzijn van de koeien te verhogen worden er massaal fruitbomen geplant op hun weilanden. Het fruit wordt gebruikt in verse sappen en als basis voor de fruityoghurt en de bomen creëren schaduw voor de koeien zodat ze ook op warme dagen een koel plekje kunnen vinden. Zo werden de voorbije jaren een honderdtal fruitbomen aangeplant. Tussen de percelen werd er eveneens voor meer dan 500m heg aangeplant.

Klaar om te proeven?

Ukkel

Meyerbeerstraat 144, 1180 Ukkel

Schaerbeek

Georges Raeymaekersstraat 51, 1030 Schaerbeek

Join our community

Meld je aan voor producthighlights, originele verhalen, evenementen en meer.

Door op de knop ‘Inschrijven’ te klikken, geef ik Bio-Vrac toestemming om mijn e-mailadres te verwerken en mij e-mails te sturen voor producthighlights, originele verhalen, updates van evenementen en meer in overeenstemming met de Privacyverklaring van Bio-Vrac.